search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:14
MENU CLOSE

Πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη Ανδρουλάκη

13.12.2021 10:31
KOUMOUNDOUROU_SYRIZA

Φέρνει η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό; Επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει η πολιτική, όπως λένε κάποια απ’ τα συνθήματα που ακούστηκαν αυτές τις μέρες πριν και ανάμεσα στις δυο κάλπες; Πρέπει να ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα πάρει την εκδίκησή του, δηλαδή θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους που έχασε προς την Κουμουνδούρου από το 2015 και μετά;

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι στο εξής είναι αυτός που έχει κατεξοχήν λόγο να φοβάται τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσον αφορά τη διεκδίκηση πολιτικής κι εκλογικής πίτας που απειλεί να κόψει απ΄ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταρχάς επισημαίνουν ότι η επόμενη μέρα είναι κρίσιμη για τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος, όντας πλέον στο προσκήνιο ως πρόεδρος κι έχοντας τους προβολείς στραμμένους πάνω του, θα πρέπει να δώσει στίγμα, να πάρει θέση πάνω στα μείζονα προβλήματα, να προσδιορίσει στρατηγική και ιδεολογική τοποθέτηση.

Κοινώς, λένε, θα κριθεί στην πράξη για το αν και κατά πόσο ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις. Μάλιστα, θέτουν και μια βασική ατζέντα πάνω στην οποία αναμένουν τι θέση θα πάρει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ: από τον κατώτατο μισθό και την ανάγκη για άμεση αύξηση του στα 800 ευρώ, έως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το κοινωνικό κράτος, την ενίσχυση του ΕΣΥ που έχει μείνει στο έλεος του εν μέσω πανδημίας. Από την «εκχώρηση της ΔΕΗ» εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έως την ακρίβεια και την έκρηξη ανατιμήσεων την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, την εκπαίδευση, τις παρεμβάσεις Κεραμέως με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και αναγνώριση ισοτιμίας κολεγίων. Κι ακόμα θα πρέπει να τοποθετηθεί, κατά την Κουμουνδούρου, «για τις ανισότητες που εκτοξεύονται με τις πολιτικές Μητσοτάκη». «Εκεί κρίνεται ένας πολιτικός χώρος και όχι στα συνθήματα και τις αοριστίες», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το αν η Κουμουνδούρου βρίσκεται απέναντι σε έναν νέο δημοσκοπικό/εκλογικό βραχνά λόγω Ανδρουλάκη, στο ηγετικό επιτελείο θεωρούν ότι «αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του».  Το σκεπτικό πίσω από αυτή την προειδοποίηση είναι ότι «όσο η φθορά του γιγαντώνεται τόσο οι κεντρώοι ψηφοφόροι που τον πίστεψαν και εξαπατήθηκαν, θα του γυρνούν την πλάτη, πιθανόν και προς το ΚΙΝΑΛ». Σε αυτό το πλαίσιο, της κυβερνητικής φθοράς δηλαδή, προειδοποιούν περαιτέρω, ότι το «χιλιοπαιγμένο έργο» (κατ’ επανάληψη του 2017), δηλαδή «της δήθεν δυναμικής του ΚΙΝΑΛ με την ελπίδα να ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ» (που πήρε εν τέλει 32% αντί για 23-24 που έλεγαν) θα στέλνει ψηφοφόρους της ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ, παρά θα κόβει απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που άμεσα θα δείξουν πώς κινούνται τα πράγματα μετά την αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, μετά το «φιάσκο» του α’ γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι απελευθερώνεται και αποενοχοποιείται για την κατά καιρούς αμφισβήτηση που εκφράζει απέναντί τους. Έτσι, επιχειρώντας να προλάβουν κι ένα τεχνητό δημοσκοπικό κλίμα υπέρ του ΚΙΝΑΛ που εκτιμούν ότι θα εμφανιστεί το επόμενο διάστημα, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις «μετά το νέο φιάσκο του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, που όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τους συσχετισμούς στα ποσοστά αλλά έβγαζαν πρώτο τον κ. Λοβέρδο, εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εν τέλει δεν πέρασε καν στο δεύτερο γύρο».

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο του Ανδρουλάκη

Αλεξανδρούπολη: «Γεωστρατηγική αναβάθμιση», με τεράστιους κινδύνους για το λαό

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας προς όφελος όλων των πολιτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:14