search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:40
MENU CLOSE

Ουκρανία: «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» – Η επικοινωνιακή υπεροπλία του Κιέβου

29.03.2022 06:00
zelensky-new

Το να πει κανείς ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην γνωρίζει ποιος είναι ο Ζελένσκι, ίσως να είναι υπερβολή ωστόσο δεν είναι και τόσο μακριά από την αλήθεια.

Από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο πρόεδρος Ζελένσκι χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, video, social media, συνεντεύξεις, ομιλίες σε κοινοβούλια, επαφές με ξένους ηγέτες, έκανε ό,τι μπορούσε ώστε όχι μόνο να γνωστοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του αλλά και να κρατά το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα, μην αφήνοντας το να ξεχαστεί.

Η εμφάνισή του και το στήσιμο μπροστά στον φακό προσεκτικά μελετημένα. Κοιτάζει κατευθείαν στην κάμερα, με γένια αρκετών ημερών, δείχνει αρκετά ταλαιπωρημένος, φορώντας το γνωστό πράσινο μπλουζάκι. Εμφάνιση που εισήλθε και στη πολιτική ζωή άλλων χωρών, ως επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να δείξει ότι ο ηγέτης μπορεί να περνά δύσκολες στιγμές στο τιμόνι της χώρας, αλλά παραμένει ηγέτης.

Δεν είναι μόνο όμως η εμφάνιση του Ζελέσκι μπροστά στο φακό που είναι μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Είναι και αυτά που λέει. Με έναν ιδιαίτερα ευφυή τρόπο, ο Ζελένσκι μιλά σαν τον Τσόρτσιλ στο βρετανικό κοινοβούλιο, σαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Κογκρέσο, σαν υπέρμαχος της πτώσης του τείχους στη Γερμανία, σαν Γάλλος επαναστάτης στη γαλλική εθνοσυνέλευση αιτούμενος «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη».

Το μήνυμα του Ζελένσκι είναι μερικές φορές ωμό, όπως άλλωστε είναι και ο πόλεμος. Για παράδειγμα, στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Ζελένσκι έπαιξε ένα βίντεο που δείχνει ρωσικές βόμβες να πέφτουν στην Ουκρανία, θλιμμένες οικογένειες, αιμόφυρτα παιδιά σε κρεβάτια νοσοκομείων και πτώματα στους δρόμους.

Όταν απευθυνόμενος στην Κνεσέτ του Ισραήλ, ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος και έχει χάσει μέλη της οικογένειάς του στο Ολοκαύτωμα, συνέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας με τις δολοφονίες Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία ενώ ζήτησε από το Ισραήλ το αμυντικό του σύστημα Iron Dome για την προστασία των ουκρανικών πόλεων. Η αναφορά προκάλεσε αντιδράσεις και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας.

Παρότι αουτσάιντερ, η Ουκρανία κερδίζει μέχρι στιγμής τις μάχες της επικοινωνίας, καθώς ο Ζελένσκι μιλά απευθείας στο θυμικό των ακροατών του.

Αν και το να κρατά την προσοχή του κόσμου επάνω του είναι πολύ δύσκολο με την πάροδο του χρόνου, προς το παρόν αυτή η ικανότητα επικοινωνίας κάνει τη διαφορά.

«Σφιχτή» επικοινωνία στο εσωτερικό

Η Ουκρανία πριν τον πόλεμο είχε μια ποικιλομορφία στα μέσα ενημέρωσης, αν και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια ανήκαν σε επιχειρηματικούς ομίλους που προωθούσαν ανταγωνιστικά πολιτικά συμφέροντα.

Ο Ζελένσκι αντιμετώπισε κάποια κριτική από πολιτικούς αντιπάλους πριν από τον πόλεμο για την επιβολή κυρώσεων σε τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με στελέχη της αντιπολίτευσης.

Τώρα, μια ενοποιημένη τηλεοπτική πλατφόρμα ειδήσεων μεταδίδει ομιλίες και συνεντεύξεις από τον Ζελένσκι, επιλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους και περιφερειακούς δημάρχους που αντιμετωπίζουν τα δεινά των μαχών σε πόλεις που υφίστανται ρωσικές επιθέσεις.

Εκτόξευση της δημοφιλίας του Ζελένσκι

Τα ποσοστά αποδοχής του στο εσωτερικό έχουν σημειώσει αλματώδη άνοδο καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον δεύτερο μήνα της κι έχει συσπειρώσει το έθνος γύρω από τη σημαία, καθώς χιλιάδες άμαχοι εκπαιδεύονται και παίρνουν τα όπλα.

Η νίκη σε πρώιμο στάδιο στον τομέα της πληροφόρησης είχε απτά οφέλη για την Ουκρανία, αφού σε μια σπάνια σύμπνοια η Δύση επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια απομόνωσή της σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.  

Το πόσο καιρό η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει την προσοχή του κόσμου δεν είναι σαφές. Είναι βέβαιο όμως πως όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα επενδύουν όλο και περισσότερο σε τακτικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ώστε να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους και να κερδίσουν μεγαλύτερη υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη

Μέρκελ: Έχει ευθύνη για το ενεργειακό, λένε επικριτές της – Αφέλεια ή έλλειψη διορατικότητας;

Πούτιν σε Αμπράμοβιτς: «Πες τους ότι θα τους διαλύσω» – Οργισμένη αντίδραση του Ρώσου προέδρου στις προτάσεις Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:40