search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:15
MENU CLOSE

Ψηφοδέλτια και πρόγραμμα οι προτεραιότητες Ανδρουλάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2233
07/06/2022
09.06.2022 06:00
androulakis_new

Χωρίς εντάσεις, με ισορροπίες και χωρίς εκπλήξεις συγκρότησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε κινήσεις οι οποίες, σύμφωνα με γνώστες του χώρου, ήθελαν να δείξουν διάθεση συνεννόησης, ανανέωσης αλλά και πολιτικής αυτονομίας. Οι επιλογές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχουν από τη μία πολιτικοϊδεολογικά χαρακτηριστικά και στήριξη σε ανθρώπους εμπιστοσύνης από την άλλη.

«Νέο» αίμα

Η διάθεση του Ανδρουλάκη ήταν να στηρίξει πρόσωπα αυτοδημιούργητα, να ξεφύγει από τη «χιλιοειπωμένη» ηλικιακή ανανέωση και να στηρίξει ανθρώπους που έχουν διαδρομή και αντικατοπτρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Δημιουργική Ελλάδα, brain drain, πολιτισμός είναι τρία σημαντικά στοιχεία για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεχωρίζουν τρία πρόσωπα.

1. Η Ελένη Χρονοπούλου, η οποία εκλέχθηκε τέταρτη στη σειρά κατάταξης με μεγάλο ποσοστό σταυροδοσίας, που την έφερε ψηλότερα και από γνώριμα πρόσωπα του κόμματος. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο.

Είναι ένα πρόσωπο στο οποίο επενδύει πολύ ο Ανδρουλάκης. Σύντομα θα τη δούμε να βγαίνει μπροστά συνεχώς. Με προτάσεις και ιδέες που έχει αποκτήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί έξι χρόνια για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών). Είναι ένα προσωπικό στοίχημα του Ανδρουλάκη, το οποίο θέλει να του βγει.

2. Ένα άλλο πρόσωπο το οποίο ξεχωρίζει από το «νέο αίμα» είναι η Όλγα Μαρκογιαννάκη, η οποία είναι αντιπρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University. Είναι ιδρυτικό στέλεχος νεοφυούς εταιρείας τεχνοβλαστού και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα της έρευνας και στην ακαδημαϊκή διδασκαλία. Επί σειρά ετών δραστηριοποιείται και στη μελέτη, επίβλεψη και διαχείριση έργων. Διαμένει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Στο συρτάρι του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχουν πολλές προτάσεις της.

3. Από τον χώρο του πολιτισμού – όπου το ΠΑΣΟΚ δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια και θέλει να ανακτήσει δυνάμεις – ξεχωρίζει η συμμετοχή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Γεράσιμου Σκαφίδα.

Σε συνεννόηση με Παπανδρέου

Από την αρχή μέχρι το τέλος η επιλογή των «παπανδρεϊκών» μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και δεν ήθελε η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου να χαλάσει το κλίμα αλληλοκατανόησης και σεβασμού που έχει καλλιεργηθεί ακριβώς μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Στην «παπανδρεϊκή» πλευρά ανήκουν οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Οικονόμου, Έφη Χαλάτση και Πωλίνα Λάμψα. Τον Παπανδρέου στήριξε και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος έγινε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου εκπροσωπώντας την Ανανεωτική Αριστερά. Εκεί ήρθε και η έκπληξη, καθώς την Ανανεωτική Αριστερά θα εκπροσωπεί και ο οικονομολόγος Γιώργος Γιάνναρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις Αντωνίου και Χαλάτση υπήρξε διαπραγμάτευση, καθώς η πλευρά του Ανδρουλάκη δεν τις ήθελε στο Πολιτικό Συμβούλιο για λόγους πολιτικούς.

Ειδικά για τη Χαλάτση συνεργάτες του προέδρου του κόμματος θύμιζαν στους διαδρόμους του Caravel τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» που έδωσε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ως εκπρόσωπος Τύπου του Παπανδρέου εκείνη την περίοδο, στη διάρκεια της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος. Οι δυο τους μάλιστα αντάλλαξαν και μία ψυχρή χειραψία προς το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτό που έγινε σαφές στο συνέδριο και σε όλες τις τάσεις είναι η στήριξη στον Ανδρέα Λοβέρδο. «Δεν θα επιτρέψουμε παρακρατικοί μηχανισμοί να κρατούν σε ομηρεία την παράταξη στη νέα της εποχή», είπε ο Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή και καταχειροκροτήθηκε.

Εντείνει τις επιθέσεις σε Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Τις επιθέσεις τόσο στη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Ανδρουλάκης, στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά κυρίως στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Σ’ αυτό το κλίμα θα κινηθεί και τις επόμενες μέρες. Δηλαδή στην ερώτηση ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση θα καλεί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν ή θα τους παροτρύνει ακόμη και να συγκυβερνήσουν. Ο Ανδρουλάκης κάνει σαφές πως το βράδυ των εκλογών οι ψηφοφόροι έχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι:

● Όποιος θέλει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη να ψηφίσει Ν.Δ.

● Όποιος θέλει πρωθυπουργό τον Τσίπρα να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

● Όποιος δεν θέλει κανέναν από τους δύο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, αυτό που προκαλεί έκπληξη σε πολλούς είναι η εκλογική ετοιμότητα που ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είπε στην task force του (Ανδρέας Σπυρόπουλος, Στέφανος Ξεκαλάκης, Δημήτρης Μάντζος, Νίκος Μήλης, Έλενα Αναστασίου, Μιχάλης Καλαντζόπουλος) να «τρέξουν» από εδώ και πέρα «σαν να είμαστε έτοιμοι να βγούμε πρώτο κόμμα».

Παράλληλα, ζήτησε από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Βαγγέλη Αργύρη να ολοκληρώσει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μέχρι τον Ιούλιο. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν από τη μία να έχουν ολοκληρώσει τα ψηφοδέλτια σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού και από την άλλη να ρίξουν όλο το βάρος στο κυβερνητικό πρόγραμμα με ορίζονται τη ΔΕΘ.

«Είναι η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια που η συγκρότηση ψηφοδελτίων θα είναι εύκολη» είπε ο Αργύρης μιλώντας σε συνεργάτες του. «Βλέπουν τη δυναμική του κόμματος και έρχονται συνεχώς αιτήματα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Αν κάτι συμβεί με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας

Καλοκαιρινοί πονοκέφαλοι: Οι μεγάλες ανησυχίες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες

ΚΚΕ για αντιπυρική προστασία: Τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15