search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:20
MENU CLOSE

Στα άκρα ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχίες και «χέβι μέταλ» στην τελική ευθεία – Ποιοι βουλευτές στηρίζουν Κασσελάκη, ποιοι Αχτσιόγλου

21.09.2023 18:10
AXTSIOGLOU-KASSELAKIS-12-NEW

Σε πόλεμο χαρακωμάτων εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου ανταλλάσσουν βολές, μετρούν συμμάχους και αντιπάλους ενώ ένας ανελέητος πόλεμος είναι σε εξέλιξη στα κανάλια και στα social media, ο οποίος από το «σκληρό ροκ» των τελευταίων ημερών, περνάει στο… «χέβι μέταλ».

Παρέμβαση στις εσωτερικές διεργασίες με έκκληση «για πολιτισμένο διάλογο, νηφαλιότητα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην αντίθετη άποψη», έκαναν με κοινή τους δήλωση η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΡάνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.

Πάντως, στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν ήδη διαμορφωθεί οι συσχετισμοί με τους περισσότερους βουλευτές να έχουν ήδη επιλέξει στρατόπεδο ανάμεσα στους Στέφανο Κασσελάκη και Εφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο, από τους 47 που την συγκροτούν, οι 21 δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια, καθώς τηρούν στάση ουδετερότητας, όπως ο Όθων Ηλιόπουλος, η Όλγα Γεροβασίλη και η Νίνα Κασιμάτη.

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη έχουν ταχθεί δημοσίως 13 βουλευτές:

Ακρίτα Έλενα – Επικρατείας

Αποστολάκης Ευάγγελος- Επικρατείας

Θρασκιά Ράνια – Α` Θεσσαλονίκης

Κόκκαλης Βασίλης – Λάρισας

Καραμέρος Γιώργος – Ανατολικής Αττικής

Μαμουλάκης Χάρης – Ηρακλείου

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος – Μαγνησίας

Παππάς Νίκος – Νότιου Τομέα Αθηνών

Παππάς Πέτρος – Κιλκίς

Πολάκης Παύλος – Χανίων

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας – Αχαϊας

Τζάκρη Θεοδώρα- Πέλλα

Χρηστίδου Ραλλία – Νότιου Τομέα Αθηνών

Στο πλευρό της Αχτσιόγλου έχουν ταχθεί δημοσίως 13 βουλευτές (14 μαζί με την ίδια)

Αναγνωστοπούλου Σία – Αχαϊας

Ηλιόπουλος Νάσος – Α` Αθήνας

Μπάρκας Κωνσταντίνος – Πρέβεζας

Τζανακόπουλος Δημήτρης – Α` Αθήνας

Τζούφη Μερόπη – Ιωαννίνων

Τσακαλώτος Ευκλείδης – Βόρειου Τομέα Αθηνών

Χαρίτσης Αλέξης – Μεσσηνίας

Φωτίου Θεανώ – Νότιου Τομέα Αθηνών

Μάλαμα Κυριακή – Χαλκιδικής

Πέρκα Πέτη – Φλώρινας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν – Ξάνθης

Ψυχογιός Γιώργος – Κορινθίας

Κοντοτόλη Μαρίνα – Τρικάλων

Οι 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Ακρίτα Έλενα – Επικρατείας
  2. Αναγνωστοπούλου Σία – Αχαϊας
  3. Αποστολάκης Ευάγγελος- Επικρατείας
  4. Αυλωνίτης Αλέκος – Κέρκυρας
  5. Αχτσιόγλου Έφη – Δυτικού Τομέα Αθηνών
  6. Βέττα Καλλιόπη – Κοζάνης
  7. Γαβρήλος Γιώργος – Αργολίδας
  8. Γεροβασίλη Όλγα – Άρτας
  9. Γιαννούλης Χρήστος – Α` Θεσσαλονίκης
  10. Δούρου Ρένα – Δυτικού Τομέα Αθηνών
  11. Ζαμπάρας Μιλτιάδης – Αιτωλοακαρνανίας
  12. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν – Ξάνθης
  13. Ηλιόπουλος Όθων – Επικρατείας
  14. Ηλιόπουλος Νάσος – Α` Αθήνας
  15. Θρασκιά Ράνια – Α` Θεσσαλονίκης
  16. Κόκκαλης Βασίλης – Λάρισας
  17. Καλαματιανός Διονύσης – Ηλείας
  18. Καραμέρος Γιώργος  – Ανατολικής Αττικής
  19. Κασιμάτη Νίνα – Β` Πειραιώς
  20. Κεδίκογλου Συμεών – Εύβοιας
  21. Κοντοτόλη Μαρίνα – Τρικάλων
  22. Λινού Αθηνά – Βόρειου Τομέα Αθηνών
  23. Μάλαμα Κυριακή – Χαλκιδικής
  24. Μαμουλάκης Χάρης – Ηρακλείου
  25. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος – Μαγνησίας
  26. Μπάρκας Κωνσταντίνος – Πρέβεζας
  27. Νοτοπούλου Κατερίνα – Α` Θεσσαλονίκης
  28. Ξανθόπουλος Θεόφιλος – Δράμας
  29. Πέρκα Πέτη – Φλώρινας
  30. Παναγιωτόπουλος Ανδρέας – Αχαϊας
  31. Παπαηλιού Γιώργος – Αρκαδίας
  32. Παππάς Νίκος – Νότιου Τομέα Αθηνών
  33. Παππάς Πέτρος – Κιλκίς
  34. Πούλου Γιώτα – Βοιωτίας
  35. Πολάκης Παύλος – Χανίων
  36. Σαρακιώτης Γιάννης – Φθιώτιδας
  37. Τζάκρη Θεοδώρα – Πέλλα
  38. Τζανακόπουλος Δημήτρης – Α` Αθήνας
  39. Τζούφη Μερόπη – Ιωαννίνων
  40. Τσίπρας Αλέξης – Α` Πειραιώς
  41. Τσακαλώτος Ευκλείδης  – Βόρειου Τομέα Αθηνών
  42. Φάμελλος Σωκράτης – Β` Θεσσαλονίκης
  43. Φερχάτ Οζγκιούρ – Ροδόπης
  44. Φωτίου Θεανώ – Νότιου Τομέα Αθηνών
  45. Χαρίτσης Αλέξης – Μεσσηνίας
  46. Χρηστίδου Ραλλία – Νότιου Τομέα Αθηνών
  47. Ψυχογιός Γιώργος – Κορινθίας

Δεν ζητά παραιτήσεις για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή 

Πάντως, τα σενάρια που ήθελαν να ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης απομακρύνονται. Άλλωστε η απόφαση που είχε λάβει από μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης για το θέμα της (μη) παρουσίας του στη Βουλή – εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή – ήταν ξεκάθαρη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης το είπε και δημοσίως στις τηλεοπτικές κάμερες, ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθεί κανένας από τους βουλευτές Επικρατείας προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό που θα ζητήσει από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα εφόσον εκλεγεί, είναι όλοι οι βουλευτές να πηγαίνουν μαζί του στην κοινωνία.

Ο κ. Κασσελάκης έχει επιλέξει να δώσει το βάρος του στην κοινωνική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανασυγκρότηση του κόμματος και τις δράσεις κοντά στα κινήματα και τα προβλήματα των παραγωγικών τάξεων. Προτεραιότητά του είναι, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην κοινωνία και να δώσει τις μάχες σε αυτό το πεδίο.

Έτσι κι αλλιώς, μετά τις δηλώσεις του Όθωνα Ηλιόπουλου και της Έλενας Ακρίτα (εξελέγησαν στις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας) ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν, μόνο μία επιλογή απομένει: Να παραιτηθεί ο τρίτος και τελευταίος βουλευτής της λίστας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης – και βεβαίως όλοι οι επιλαχόντες μετά, μέχρι και την όγδοη θέση, ώστε να πάρει ο ίδιος την έδρα ως ένατος στο ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο δεν έχει, ούτε είχε εξ αρχής την πρόθεση να ζητήσει από τον κ. Αποστολάκη, ο οποίος είναι στο επιτελείο του, να παραιτηθεί, ωστόσο λέει ότι θα αφήσει τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου σημείωσε σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή debate, που ζητά η κ. Αχτσιόγλου, ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος και δεν έγινε αποδεκτό.

«Τώρα ο κόσμος μίλησε. Με ξεκάθαρο τρόπο. Όταν η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε debate εγώ ήμουν στις λάσπες, με τον κόσμο που υποφέρει» υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι αυτό που μετράει είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις του κόσμου.

Ερωτηθείς με ποια στελέχη θα πορευθεί μετά τις εκλογές και αν επηρεάζεται από τον Παύλο Πολάκη, απάντησε ότι δεν έχει καμία συνδιαλλαγή με κανέναν. «Ούτε με τον Παύλο Πολάκη, ούτε με τον Νίκο Παππά. Η υποψηφιότητά μου προέκυψε από τον κόσμο».

Ωστόσο, απάντηση σε όσα του καταλογίζουν για «πόλεμο» μέσω των social media στην Έφη Αχτσιόγλου έδωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο twitter (X) σχολίασε ότι εκτιμά και σέβεται την κ. Αχτσιόγλου, όπως και όλους στο κόμμα, ως συναγωνίστρια και όχι αντίπαλο. Παράλληλα, λέει πως την πιστεύει απόλυτα για όσα αναφέρει στο εξώδικο που απέστειλε.

Η Αχτσιόγλου κατηγορεί τον Κασσελάκη για σεξιστικό σχόλιο

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, απάντωντας στην ερώτηση της Lifo «το γεγονός ότι είστε γυναίκα είναι, πιστεύετε, πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία; Νιώσατε να σας μειώνει το ότι ο κ. Κασσελάκης σε πρόσφατη δήλωσή του σας αποκάλεσε με το μικρό σας όνομα ή μήπως ήταν μια προσπάθεια επίδειξης οικειότητας;», απάντησε:

«Προφανώς και το φύλο μου έχει λειτουργήσει αρνητικά και υποψιάζομαι ότι κάθε γυναίκα που θα βρισκόταν στη θέση μου το ίδιο θα σας έλεγε αν ήθελε να φανεί ειλικρινής. Υπάρχει ένας εμπεδωμένος σεξισμός και πολύ βαθιά ανδροκρατικά στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία. Ακόμα και άνθρωποι θετικά διακείμενοι απέναντί μου, δυσκολεύονται να δεχτούν μια γυναίκα η οποία δεν θα έχει τη θέση υποστηρικτή, συμβούλου ή γραμματέα δίπλα σε έναν ισχυρό άντρα, αλλά θα είναι η ίδια στο τιμόνι. Αυτό συμβαίνει και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι σε άλλα κόμματα. Αναφορικά, τώρα, με το δεύτερο ερώτημα, γιατί άραγε ο κ. Κασσελάκης προσφώνησε στην ίδια δήλωση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είναι άνδρας με το ονοματεπώνυμό του; Θα του έλεγε, επιπλέον, να πάνε μαζί σε περιοδεία ή “έλα τώρα, τελείωνε” και μην προχωράς στον β’ γύρο; Και όχι, δεν μπαίνει καν θέμα οικειότητας, αφού, όπως σας είπα, ελάχιστα γνωριζόμαστε. Μου απευθύνθηκε με το υποτιμητικό αυτό «στυλάκι» ακριβώς επειδή είμαι γυναίκα, όμως εγώ είμαι από εκείνες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να μην υποταχθούν στη “φυσική” τάση των πραγμάτων, καταλήγοντας διακοσμητικές σε ένα ανδροκρατούμενο σύμπαν».

Αφορμή στάθηκε το προχθεσινό tweet του Στέφανου Κασσελάκη, με το οποίο απαντούσε αρνητικά στην πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου για διεξαγωγή debate πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Εντωμεταξύ, την έντονη αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, προκάλεσε η πρωινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα του sms λέγοντας αυτή τη φορά ότι πιστεύει και τιμά την συνυποψήφιά του.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

«Ο Σ. Κασσελάκης χθες το βράδυ είπε ότι δεν ξέρει τίποτα γιατί είναι λίγους μήνες στο κόμμα και μέσα σε λίγες ώρες αναδιπλώθηκε, άλλαξε θέση και είπε ότι πιστεύει την Ε. Αχτσιόγλου για το “ψεύτικο sms”.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ζήτημα δεν είναι το ανύπαρκτο (και όχι ψεύτικο) sms αλλά οι συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της περί υπονόμευσης, που αναπαράγονται από βασικούς υποστηρικτές του, τις οποίες ουδέποτε καταδίκασε. Και εξακολουθεί να μην καταδικάζει.

Δεν χρειαζόμαστε προστασία.

Σαφείς θέσεις χρειαζόμαστε».

Φίλης: Ο Κασσελάκης ήταν συνεργάτης του Μητσοτάκη

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα» των Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου ο Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε για την τροπή που έχει πάρει η αντιπαράθεση τις τελευταίες μέρες. Μίλησε για «συμπεριφορές προβληματικές» από την πλευρά των υποστηρικτών Κασσελάκη, καθώς και για «στρατό» Πολάκη στο διαδίκτυο που επί εδώ και ένα μήνα εξαπολύει επιθέσεις στην Έφη Αχτσιόγλου και δεν υπήρξε καμία καταδίκη από τον ίδιο, τον Κασσελάκη. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη υιοθέτησε την χθεσινή αναφορά της κ. Αχτσιόγλου λέγοντας ότι «βρίζει όποιον μιλάει ελληνικά».

«Όταν μιλάμε σήμερα για μια πολιτική Η αντιπαράθεση, είπε, πρέπει να γίνεται με κανόνες, και δεν είναι δυνατόν να γίνεται με τους όρους ενός μέρους του διαδικτύου. Μερικές φράσεις είναι υποκοσμιακές».

Για τον ίδιο τον Κασσελάκη είπε ότι είναι «σιωπηλό» απέναντι σε φαινόμενα που εκτυλίσσονται στο όνομά του, ενώ τον κατηγόρησε ότι κάνει την πολιτική συζήτηση με «μονολόγους των βίντεο, δηλαδή εικόνα και όχι ανταλλαγή μηνυμάτων για την ουσία της πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε «θα πέσει με σχέδιο πολιτικό και αγώνες δε θα πέσει επειδή εγώ είμαι πιο ωραίος από τον Μητσοτάκη, ξέρω καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη ή είμαι αυτοδημιούργητος broker ναυτιλιακός στην Αμερική».

«Ξέρετε πού ήταν ο Κασσελάκης όταν ο Πολάκης και ο Ξανθός έδιναν τη μάχη για τους ανασφάλιστους; Στη Νέα Δημοκρατία. Ψήφιζε Μητσοτάκη και ήταν συνεργάτης του Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015, που ήταν κυβέρνηση ο Μητσοτάκης και προσυπέγραφε συνεπώς τις μνημονιακές πολιτικές αυτές. Το έχει γράψει ο ίδιος και μετά υποστήριζε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Πώς μπορεί να επικαλείται με αξιοπιστία στον απλό πολίτη και να του λέει ότι εγώ ήμουν ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ΝΔ», είπε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. Ο Νίκος Φίλης είπε, επίσης, ότι «δεν πρέπει η Αριστερά ντε και καλά να είναι κυβέρνηση».

Πολάκης σε Φίλη: Στηρίζω Κασσελάκη για να κυβερνήσει ξανά η Αριστερά

Η φράση του Νίκου Φίλη προκάλεσε την απάντηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, όπως είπε, στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, για να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας η Αριστερά.

«Εγώ θέλω κυβερνώσα Αριστερά Νίκο Φιλη!!! Το θέλω από τότε που έγινα Δήμαρχος Σφακιων το 2011 και βοήθησα να αλλάξει ο τόπος μου προς όφελος των ανθρώπων.

Το ίδιο έκανα και ως Αναπληρωτής Υπουργός από άκρου σε άκρο της χώρας το 2015-19.

Για αυτό πάλεψα με σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση το 2019-23. Αυτό θέλω να ξαναγίνει. Γι’ αυτό στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη. Τελεία και τέλος».

Ο Καρτερός απαντά σε Σκουρλέτη για το αν οφείλει να παρέμβει ο Τσίπρας

Ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία πολλά χρόνια, ο Θανάσης Καρτερός, απαντά και σήμερα με άρθρο του στην «Αυγή» στην πρόσκληση που απευθύνουν πολλοί – από το στρατόπεδο Αχτσιόγλου – προς τον πρώην πρωθυπουργό να παρέμβει στη μάχη διαδοχής. Το αίτημα αυτό διατύπωσε πιο έντονα απ’ όλους ο Πάνος Σκουρλέτης την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για ηθική υποχρέωση του κ. Τσίπρα να πάρει θέση.

Υπό τον τίτλο «Να πάρει θέση ο Τσίπρας: Είναι η Έφη ελέφαντας; Είναι ο Στέφανος εξαποδώ;» το σημερινό άρθρο του κ. Καρτερού, απορρίπτει την απαίτηση Σκουρλέτη και εξηγεί γιατί:

«Είναι κάποιος από τους υποψήφιους τοξικός; Δίνει τη μάχη του με όρους σκότους; Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που προκύπτει είναι αυτόκλητοι σωτήρες, τιμωροί, εκκαθαριστές του Διαδικτύου, που είδαν φως κι ανέβηκαν. Ούτε ο μεγάλος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε αυτή τη χάβρα ασχήμιας. Από πού κι ως πού λοιπόν ψιθυρίζουν, φωνάζουν, ασχημονούν ορισμένοι, να πάρει ο Τσίπρας θέση; Θέση για ποιο πράγμα; Ότι δεν είναι η Έφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα.

Θα έπρεπε όλοι να προστατεύσουν τον Τσίπρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προστρέχουν σ’ αυτόν για τις ασχήμιες. Η σιωπή του εξάλλου μιλάει πολύ καθαρά αν ξέρουν να ακούνε. Όπως πολύ καθαρά μιλάει και η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του κόμματος. Που ελπίζουμε ότι θα μιλήσουν μαζικά την Κυριακή. Ψύχραιμα και πολιτικά…».

Ραγκούσης: Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, Φίλη, Πολάκη υπονόμευσαν τον Τσίπρα

Πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Open ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου. Ανέφερε ότι οι φόβοι του για την επόμενη μέρα σχετίζονται με την ενότητα του και την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

«Η ενότητα δεν είναι καθόλου δεδομένη. Πηγαίνουμε να αποφασίσουμε», είπε αρχικά. Σημείωσε ότι είναι σημαντική η νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι «πηγαίνουμε στο δεύτερο γύρο να εκλέξουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτόν που θα υποδείξουμε για πρωθυπουργό τη χώρα και δεν ξέρουμε τον κ. Κασσελάκη». Και συνέχισε επισημαίνοντας πως ενόψει του δεύτερου γύρου, ο κ. Κασσελάκης αποφεύγει μια τηλεοτπική αντιπαράθεση με την Έφη Αχτσιόγλου ή έστω μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα φορτισμένος και αποφασισμένος να μιλήσει για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και για τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα από την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Γιάννης Ραγκούσης έβαλε στο «κάδρο» τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Νίκο Φίλη και τον Παύλο Πολάκη για τις δηλώσεις που έκαναν πριν τις εθνικές εκλογές, λέγοντας πως αυτές υπονόμευσαν τη συλλογική προσπάθεια.

Νίκος Παππάς: Κάτι μεσολάβησε και παραιτήθηκε ο Τσίπρας

Ο Νίκος Παππάς φιλοξενήθηκε στο Action24 και αναφέρθηκε στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν γνωρίζω τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση. Ενώ την Κυριακή το βράδυ έκανε δήλωση ότι θα ξαναθέσει τον εαυτό του στην κρίση του κομματικού σώματος την Πέμπτη ανακοίνωσε την παραίτησή του. Δεν γνωρίζω τι μεσολάβησε, είναι ιστορικό ερώτημα, Κάτι μεσολάβησε όμως αλλά δεν ξέρω τι» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Ζουράρις: Ο Κασσελάκης είναι πετυχημένη αμερικανική οδοντόπαστα

Ως «πετυχημένη αμερικανική οδοντόπαστα» χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις.

Ειδικότερα, σε ερώτηση που δέχθηκε για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7, ο κ. Ζουράρις ανέφερε: «Είναι πολύ πετυχημένη οδοντόπαστα, διαφήμιση οδοντόπαστας αμερικάνικης. Είναι ‘cheese’, οδοντόπαστα αμερικάνικη κανονικά, ο πολιτικός του λόγος…».

«Είχα ακούσει σε ένα κανάλι πριν από 20 μέρες έναν πολιτικό του λόγο, ήτανε βρεφονηπιακού σταθμού, ο αριστερός πολιτικός του λόγος, η κουβέντα η υπόλοιπη εντάξει είναι, ωραίο παιδί είναι, ζωηρός είναι, αυτά που είπε για τα προσωπικά του ήταν και θαρραλέα, και πολύ ωραία, αυτά ναι», συμπλήρωσε ο κ. Ζουράρις.

Ο «θείος από το Σικάγο», το «μηδέν», ο «τενεκές», το «άδειο σακί»

Τα ελεγχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ ή έστω τα διακείμενα φιλικά προς αυτόν, μέσα ενημέρωσης, δεν πετούν τη σκούφια τους με την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Αυτό έχει γίνει εμφανές εδώ και καιρό, αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ειδικά ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου, οι επιθέσεις, ανοιχτές, πλάγιες και υπονοούμενες, γίνονται όλο και πιο έντονες.

Η προτίμηση στην Έφη Αχτσιόγλου είναι σαφέστατη, αλλά το θέμα μάλλον δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ότι ο Κασσελάκης αντιμετωπίζεται ως εντελώς ξένο σώμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Δημήτρης Ψαρράς σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ποιος φοβάται την Έφη Αχτσιόγλου;» αποκαλεί «θείο από το Σικάγο» τον Στέφανο Κασσελάκη προσθέτοντας ότι εμφανίστηκε «για να “σώσει” το κόμμα. Από ποιον να το “σώσει”; Μα από την Αριστερά».

Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ σημειώνει για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι εμφανίστηκε «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή» όταν «φάνηκε να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της προτίμησης των μελών η Έφη Αχτσιόγλου».

Προσθέτει, δε, ότι σε αντίθεση με την συνυποψήφιά του που «έχει καταθέσει αναλυτικά τον πολιτικό της σχεδιασμό και αυτός αναφέρεται ασφαλώς στην Αριστερά», ο Στέφανος Κασσελάκης «θεωρεί οτι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παρόμοιο. Αρκείται σε μια σειρά εμφανίσεων, αναρτήσεων και συνθημάτων». «Καθώς φαίνεται αυτά αρκούν για κάποια από τα όψιμα “μέλη”» σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου.

«Υπάρχει βέβαια και η μικρή ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη αμέσως μόλις εκδηλώθηκε ο ίδιος. Και ασφαλώς πολλοί ξαφνιάστηκαν που δεν είδαν δίπλα του μόνο κάποια στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (και βέβαια όχι από την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) αλλά και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούνταν εμβληματικά για το κόμμα όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Γιώργος Τσίπρας» συνεχίζει το άρθρο με τον συντάκτη να εξαπολύει «βέλη» στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα για τους οποίου απαντά στο ερώτημα «πώς ανέχονται να συμπλέουν με όσους δηλώνουν σήμερα απέχθεια γιια την Αριστερά;».

«Δυστυχώς η απάντηση είναι απλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Την προκάλεσε ασφαλώς η διπλή εκλογική ήττα και μπροστά στο κόμμα βρίσκονται ανοιχτά τα μεγάλα διλήμματα της ανασυγκρότησης.

Σ’ αυτές τις συνθήκες τα ίδια τα στελέχη βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της προσωπικής πολιτικής τους ταυτότητας. Και ως γνωστόν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος προέρχονται από τον ιστορικό Συνασπισμό που μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πολάκης το 2012 υποστήριζε το κόμμα ΕΠΑΜ του ιδιόρρυθμου οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη ενώ ο κ. Τσίπρας ανήκε στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι» γράφει ο συντάκτης και καταλήγει: «Από κάθε άποψη λοιπόν η παράδοξη συμμαχία των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη δεν θα πάψει να μας απασχολεί».

Ο Δημήτρης Ψαρράς καταφέρεται και κατά της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «από μια ακαθόριστη βάση “μελών”» για την οποία σχολιάζει ότι «είναι πραγματικά ξένη προς την παράδοση της αριστεράς» αποδίδοντας σε αυτή «όλα τα αρνητικά φαινόμενα που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες».

Όπως γράφει «οφείλονται στο ότι το ίδιο το κόμμα παραδίδεται ανήμπορο σε μια σειρά πολιτικών μηχανισμών που επιχειρούν να το ελέγξουν εγγράφοντας “μέλη” τα οποία ούτε είχαν, ούτε έχουν καμία διάθεση να αποκτήσουν πραγματική σχέση με την Αριστερά».

Σπεύδει, μάλιστα, να εξηγήσει ότι «αυτό το σχήμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί το 2022 να εκλέχθηκε από τη “βάση” ο Αλέξη Τσίπρας αλλά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, οπότε δεν υπήρξε πραγματικά διαδικασία εκλογής. Αντίθετα όταν είχε πρωτοτεθεί το ζήτημα εκλογής προέδρου από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και την αποχώρηση της ομάδας που συγκρότησε τη ΛΑΕ και κυρίως το καλοκαίρι του 2019 μετά την εκλογική ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που πρώτος το αρνήθηκε».

Κατά του Στέφανου Κασσελάκη με τη φράση «αν προτιμούν από σένα το μηδέν, έστω το ωραίο και άφθαρτο μηδέν, αυτό κάτι λέει για σένα» αλλά και με υπαινιγμούς για τη μέχρι τώρα στάση του είναι και το κείμενο «Αμαρτία εξομολογούμενη» που υπογράφει σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών η Αφροδίτη Τζιαντζή.

«Θα το πω το κρίμα μου: Εγώ το παιδί το συμπαθώ και ας τον λένε Κεν, αρσενική Μπάρμπι και Κάπτεν Αμερίκα. Είναι νέος, ωραίος (αφήνουμε το αυτοδημιούργητος στην άκρη πού να το ψάχνεις τώρα) έχει έναν καλά σύντροφο και αγαπιούνται, ένα σκυλάκι μεγαλόσωμο και μαλλιαρό, έχει και ένα άλλο αν δεν κάνω λάθος, τουλάχιστον έχει φωτογραφηθεί με διάφορα σκυλάκια. Έχει φωτογραφηθεί και με γατάκι, ένα μαυρούλι προς το γκρι.

Και ήταν και πολύ ευγενικός με τον ντελιβερά της Wolt που παρήγγειλε πίτσες, που δεν τον ήξερε ο καημένος ο ντελιβεράς γιατί όλη μέρα δουλεύει μας είπε, φαίνεται δεν έχει TikTok ή ζει κάτω από μια πέτρα, τι φάση οι ντελιβεράδες, δηλαδή δεν συζητάνε για τον Κασσελάκη στα διαλείμματα της δουλειάς, πού ζουν;» ξεκινάει το άρθρο στην 7η σελίδα της ΕΦΣΥΝ και συνεχίζει:

«Αλλά αυτό που με κέρδισε είναι το πλάνο με τον καφέ. Νομίζω στο Παγκράτι. Πήγε το παιδί με τη βερμούδα του, με τον σύντροφό του τον Τάιλερ, με το σκυλάκι του να πάρει έναν καφέ στα όρθια, φρέντο εσπρέσο σκέτο πίνει αν σας τρώει η περιέργεια. Και έστειλε η Κατερίνα Καινούργιου έναν νεαρό ρεπόρτερ να τον ρωτήσει πώς βιώνει την επιτυχία του στον πρώτο γύρο και κάτι τέτοια.

Άνετος και χαλαρός ο Στέφανος χαιρέτησε τα παιδιά του πάνελ με τα μικρά τους ονόματα, ρώτησε τον ρεπόρτερα αν θέλει κάτι να του πάρουν, ένα νερό βρε παιδί μου που ξεροσταλιάζει εκεί στο ρεπορτάζ.

Έχετε δει πολιτικό να προσφέρει νερό σε ρεπόρτερ; Εγώ ποτέ μου. θα μου πείτε αυτός πολιτικός δεν είναι, ουρανοκατέβατος ήρθε και τους πήρε το κόμμα σε τρεις εβδομάδες μέσα από τα χέρια (ή κοντέυει να το κάνει) με μια επικοινωνιακή καταιγίδα σε σόσιαλ μίντια και όχι μόνο.

Από ουσιά λένε μηδέν , το πρόγραμμά του αγνοείται. Αλλά αν προτιμούν από σένα το μηδέν, έστω το ωραίο και άφθαρτο μηδέν, αυτό κάτι λέει για σένα και για τα κριτήρια του κοινού αλλά και για την πολιτική την ίδια. Όσο για την Αριστερά, άσ’ το καλύτερα, θα στεναχωρηθούμε και δεν λέει μέρες που είναι στο παρά πέντε του β΄ γύρου».

Το site news247.gr – φιλικό επίσης διαδικτυακό μέσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ – παίρνει σαφή θέση στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε άρθρο του ο Γιώργος Καρελιάς αναφέρει μεταξυ άλλων τα εξής:

«Οι ψηφοφόροι του Κασσελάκη αποτελούν ένα μείγμα απελπισμένων και φανατισμένων οπαδών. Και η απελπισία και ο φανατισμός δύσκολα αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα και ορθό λόγο. Οι απελπισμένοι και φανατισμένοι χτες πίστευαν τον Πολάκη, σήμερα πιστεύουν τον Κασσελάκη.

Απολαμβάνουν το «τσουνάμι Κασσελάκης», γοητεύονται από το θόρυβο. Και αδυνατούν να παραδεχτούν αυτό που λέει η λέει η παροιμία: «Ο άδειος ο τενεκές κάνει το μεγαλύτερο θόρυβο».

Φυσικά, μέσα σ αυτόν το θόρυβο, δεν πρόκειται να καταλάβουν αυτό που έχει πει ο Αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας Βενιαμίν Φραγκλίνος: Είναι δύσκολο να σταθεί όρθιο ένα άδειο σακί»…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Δεν ζητά παραιτήσεις για να μπει ο ίδιος στη Βουλή – Θα αφήσει τον Φάμελλο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 

Μαρινάκης για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Καμία συζήτηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Κόντρα Γεωργιάδη – αντιπολίτευσης για τις διαδηλώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01