search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.01.2026 20:05
MENU CLOSE

Γάζα: Συνεδρίασε η παλαιστινιακή μεταβατική επιτροπή – Αλληλοκατηγορούνται IDF και Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας

16.01.2026 18:12
gaza 554- new

Την ώρα που η παλαιστινιακή μεταβατική επιτροπή, που θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποίησε σήμερα τη πρώτη της συνεδρίαση στο Κάιρο σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα σε απάντηση σε επιθέσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επιθέσεις που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το λεγόμενο συμβούλιο ειρήνης για τη Λωρίδα της Γάζας «σχηματίστηκε», κρίσιμο βήμα του αμερικανικού σχεδίου όσον αφορά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το συμβούλιο αυτό έχει αποστολή να επιβλέπει προσωρινή παλαιστινιακή επιτροπή 15 απολιτικών τεχνοκρατών που θα αναλάβει τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων στον θύλακα.

Ο πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Άλι Σάαθ τέθηκε επικεφαλής αυτής της επιτροπής που θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας. Ο Άλι Σάαθ είναι πολιτικός μηχανικός και πρώην υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός, ο οποίος θα αναλάβει τη βαριά αποστολή να διευθύνει το πρώτο στάδιο της ανοικοδόμησης του ερειπωμένου παλαιστινιακού εδάφους.

Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης «θα βασίζονται κυρίως» στο αραβο-ισλαμικό σχέδιο της Αιγύπτου, δήλωσε ο Σάαθ σε συνέντευξή του στο Al-Qahera News, αιγυπτιακό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Το ζήτημα της στέγασης είναι κρίσιμο μετά την καταστροφή του 85% των κατοικιών», τόνισε ο Σάαθ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης «της αξιοπρέπειας του Παλαιστίνιου πολίτη που κάθεται σε σκηνές οι οποίες παρασύρονται από τον άνεμο».

Σήμερα, η Χαμάς από την πλευρά της κατηγόρησε το Ισραήλ για «περαιτέρω παραβίαση» της εκεχειρίας με αυτές τις επιδρομές, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Γάζας.

Καθώς ξεκίνησε η εφαρμογή της δεύτερης φάσης της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας που κηρύχθηκε στη Λωρίδα της Γάζας στις 10 Οκτωβρίου.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε χθες «τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων διοικητών» της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στο παλαιστινιακό έδαφος.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως μεταξύ των νεκρών είναι ένας διοικητής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ αλ Χόλι.

Ο στρατός δήλωσε ότι ενήργησε ως απάντηση σε μια «κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δυτικά της Ράφα», κατά την οποία άτομα «άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Ράμα για τη δήλωση που ενόχλησε: «Έκανα χιούμορ, για την Ελλάδα τρέφω τα πιο θετικά αισθήματα»

Ρεζά Παχλαβί: «Θα επιστρέψω στο Ιράν, είμαι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη μετάβαση»

«Κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία» λέει ο Κάρνεϊ στον Τραμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.01.2026 20:00