search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:56
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Με τον «ήλιο» απέναντι σε ελιτισμό και λαϊκισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2228
05/05/2022
06.05.2022 06:00
pasok

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο την Κυριακή έχει εσωκομματικές εκλογές για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και για το όνομα.

Την Κυριακή 8 Μαΐου τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν το πλήρες όνομα και μαζί με τις εκλογές των οργάνων θα επιλέξουν ανάμεσα στο «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» και το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνει ως πρόταση και το «Κίνημα Αλλαγής». Ουσιαστικά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ θα έχουν τρεις επιλογές.

Όπως είναι σε θέση το «Ποντίκι» να γνωρίζει, σε δημοσκόπηση που έγινε ανάμεσα σε ψηφοφόρους και μέλη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα το όνομα «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής». Αρχικά το «Κίνημα Αλλαγής» έχει στοιχεία και από το πρόσφατο παρελθόν του κόμματος επί προεδρίας Φώφης Γεννήματα, ενώ το «Δημοκρατική Παράταξη» είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Το σίγουρο είναι όμως ότι το logo θα είναι ο παλιός και γνωστός ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως περιέγραφαν άνθρωποι κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πράσινος ήλιος θα επιστρέψει καθώς «είναι άλλωστε και δέσμευση του προέδρου πριν από τις εσωκομματικές». «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ θέλει να πετύχει τη σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα, χωρίς όμως τα λάθη του χθες». Αυτός είναι, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κεντρικός στόχος του Ανδρουλάκη.

Επειδή πάντως η σύνδεση με το παρελθόν δεν μπορεί να μην έχει Ανδρέα Παπανδρέου, ένα από τα κεντρικά μηνύματα του συνεδρίου (20, 21, 22 Μαΐου) θα θυμίζει την περίοδό του. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως πάνω από 100.000 μέλη θα ψηφίσουν την Κυριακή, ενώ θεωρούν πως σημαντικό ρόλο για την κινητοποίηση έπαιξε και η «αυτοοργάνωση». Το σύνολο των συνέδρων που θα εκλεγούν ανέρχεται σε 4.602.

Εμφανίσεις – έκπληξη

Στο συνέδριο θα αποτυπωθεί και ένα άνοιγμα που θα κάνει ο Ανδρουλάκης στο κόμμα. Άνοιγμα που θα κινείται στον κεντροαριστερό χώρο με πρόσωπα που έρχονται από άλλα κόμματα. Δηλαδή θα δούμε σίγουρα τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης Τσίπρα Γιάννη Πανούση, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και πρόσωπο – έκπληξη από άλλο κόμμα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πρώην προέδρους και το κατά πόσο θα δώσουν το «παρών», μόνο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι άγνωστο το τι θα πράξει, καθώς σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ο Κώστας Σημίτης θα παρευρεθεί ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ούτως ή άλλως είναι βουλευτής του κόμματος. Για τον λόγο αυτόν δεν αποκλείεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει και επικοινωνία του Ανδρουλάκη με τον Βενιζέλο. Να σημειωθεί πως θα πρόκειται για την πρώτη τους επικοινωνία.

Ειδικό ρόλο στο συνέδριο θα έχουν οι καλλιτέχνες. Πέρα από θεματικές συζητήσεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, θα δούμε πρόσωπα γνωστά να συμμετέχουν ενεργά στο συνέδριο. Ηθοποιοί όπως η Γωγώ Μπρέμπου, ή ο Τάσος Μπιρσίμ (σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου) θα βρεθούν στο κλειστό του Φαλήρου, ενώ η λίστα τις επόμενες μέρες θα μεγαλώσει πολύ.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στα βίντεο που θα προβληθούν τη μέρα του συνεδρίου. Το πρώτο θα είναι ένα ιστορικό χρονολόγιο που θα ξεκινάει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως το σήμερα και τα όσα έκανε το κόμμα στη χώρα. Το δεύτερο θα είναι ένα αφιέρωμα στη Φώτη Γεννήματα.

Κεντρική Επιτροπή

Έντονο ενδιαφέρον θα έχει η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αριθμεί – αν και τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο – 250 μέλη. Το βέβαιο είναι ότι θα έχει την πολιτική ταυτότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και θα ανανεωθεί σε βάθος.

Συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει η διαφοροποίηση που θα γίνει αναφορικά με τη δυνατότητα του γραμματέα να είναι υποψήφιος. Μέχρι σήμερα ο γραμματέας δεν μπορεί να είναι βουλευτής ή υποψήφιος. Αυτό – σύμφωνα με πληροφορίες – θα αλλάξει και δεν αποκλείεται να φέρει κάποιες εσωκομματικές αντιδράσεις, αφού ο επόμενος γραμματέας του κόμματος θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ανδρουλάκη.

Στην ουσία θα δοθεί η δυνατότητα στον Σπυρόπουλο, εκτός από τη θέση του γραμματέα, να διεκδικήσει έδρα. Βέβαια οι πληροφορίες αυτές μένει να επιβεβαιωθούν.

Στο στρατόπεδο των «παπανδρεϊκών» υπάρχει ηρεμία για το συνέδριο και αδράνεια. «Είμαστε σε χειμερία νάρκη ενώ έχουμε άνοιξη» είπε μιλώντας στο «Π» πρόσωπο του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο έχουν διάθεση να χάσουν τη θέση τους στην Κεντρική Επιτροπή. Ήδη φαίνεται μία κινητοποίηση για τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή.

Απάντηση η Σοσιαλδημοκρατία

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο συνέδριο ο Ανδρουλάκης θα αφιερώσει πολύ χρόνο από την ομιλία του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Θα τονίσει πως ο ίδιος και το κόμμα του βρίσκονται «απέναντι στην κουλτούρα του διχασμού, της απαξίωσης, της στρέβλωσης, του ελιτισμού και του λαϊκισμού».

Επιπλέον θα αναφέρει πως ο «ελιτισμός της Δεξιάς περιφρονεί τα προβλήματα των πιο αδύναμων Ελλήνων» και παράλληλα θα μιλάει για τον «λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα με τους “Πολάκηδες”». Θα μιλήσει για αποτυχημένους πρωθυπουργούς που έχουν στόχο μόνο την εξουσία και «κάτι τέτοιο δεν θα τους προσφέρει το ΠΑΣΟΚ». «Η απάντηση απέναντι σε ελιτισμό και λαϊκισμό είναι η Σοσιαλδημοκρατία», θα πει.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Και τώρα τρέχουμε… Θέμα ακόμη και ωρών οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το «εθνικό σχέδιο»

ΚΚΕ για την ενεργειακή ακρίβεια: Άμεση και άνευ όρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σκληρό ροκ για τα παιχνίδια με την ενέργεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:55