Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η τροπολογία για την προστασία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, η οποία μεταξύ άλλων απαγορεύει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και τη χρήση ή την κατάληψη του χώρου για οποιονδήποτε σκοπό πλην της επίσκεψης στο Μνημείο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στην Ολομέλεια της Βουλής. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, οι οποίες επορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε νωρίτερα στη Βουλή για να υπερασπιστεί την κυβερνητική πρωτοβουλία. Αναφερόμενος στο μνημείο τόνισε πως πρόκειται για ιερό χώρο, που δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, καμία οργάνωση, κανένα πρόσωπο – τόπος συνύπαρξης και μνήμης εκείνων που έπεσαν για την πατρίδα.
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη δεν είναι ταμπλό για ανάρτηση αιτημάτων επισήμανε. «Θα ήταν βεβήλωση ή όχι αν έγραφαν τα θύματα στο Μάτι στα σκαλιά της Ακρόπολης; Σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο στο εξής δεν θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις ούτε θα γίνονται ανεκτές φθορές, όσο εύλογα ακούγονται τα αιτήματα».
Μίλησε για οικειοποίηση πένθους από αδίστακτους πολιτικούς, που παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, αναφέροντας ονομαστικά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Κάποιοι είδαν την εθνική τραγωδία ως τη δική τους ευκαιρία, και έσπευσαν στο μνημείο όχι για να τιμήσουν, αλλά για να δηλητηριάσουν».
Είπε ακόμη προς τους συγγενείς θυμάτων: «κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τη θλίψη και την οργή σας, οι ακτιβισμοί σε ιερό σημείο δεν υπηρετούν τα αιτήματά σας, τα οποία και έχουν γίνει δεκτά, η κυβέρνηση συμπάσχει με κάθε γονιό αλλά σέβεται ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα αιτήματα έγιναν δεκτά, οι εκταφές έγιναν; Αναλογιστείτε αν κάποιοι αδίστακτοι οικειοποιούνται το πένθος σας και παίζουν κομματικά παιχνίδια στις πλάτες σας, φορώντας τη μάσκα της αλληλεγγύης».
Live η συζήτηση στη Βουλή:
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το Σύνταγμα σε «λάστιχο» και να φιμώσει τις φωνές διαμαρτυρίας. H πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Η εξόχως αμφιλεγόμενη τροπολογία, που έρχεται… ιδιότυπη ρεβάνς από την κυβέρνηση για την ήττα της στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Πάνου Ρούτσι, αλλά και ως εσωκομματική «τιμωρία» στον Νίκο Δένδια, προβλέπει την εμπλοκή του υπουργείου Άμυνας στο χώρο του μνημείου.
Το ΠΑΣΟΚ… έσυρε πρώτο τον «χορό» με τις ενστάσεις, με τον Παύλο Χρηστίδη να τονίζει: «Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για μια κυβερνητική τροπολογία, αλλά δεν βλέπω κανένα κυβερνητικό στέλεχος για να την παρουσιάσει. Αναρωτιέμαι, πού είναι ο αρμόδιος υπουργός; Πού είναι οι αρμόδιοι υφυπουργοί για να μας παρουσιάσουν, κάτι το οποίο αφορά το δικό τους υπουργείο και για το οποίο 8 μέρες τώρα γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση;»
Και πρόσθεσε: «Μια συζήτηση, η οποία άνοιξε τρεις μέρες μετά από τη λήξη της απεργίας του κ. Πάνου Ρούτσι έξω από τη Βουλή. Μια κίνηση που είχε ως στόχο, από τον κ. Μητσοτάκη, να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ποτέ μια αντίστοιχη ήττα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή που ήρθε από ένα ηθικό και λογικό αίτημα του πατέρα Ρούτσι. Νομίζω ότι όλοι θεωρούμε ηθικό μας χρέος την απόδοση της Δικαιοσύνης και αυτό ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με ψευτοδιλήμματα να αντιμετωπίσει. Είναι προφανές ότι όλοι μας διαχρονικά σεβόμαστε απόλυτα το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της τελευταίας 15ετίας, κανένας Έλληνας δεν προχώρησε στη βεβήλωση αυτού του μνημείου. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες που ο κ. Ρούτσι ήταν εδώ, όλες αυτές οι εκδηλώσεις οι οποίες αφορούσαν την τιμή της ιστορίας της Ελλάδας με την κατάθεση στεφάνου, ήταν εκδηλώσεις οι οποίες γίνονταν ειρηνικά».
Ο Π. Χρηστίδης κάνει λόγο για «ψευτοδιλήμματα» που βάζει η κυβέρνηση.
«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, σας ενημερώνουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για αυτή την τροπολογία.» πρόσθεσε ο Π. Χρηστίδης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται με εκδικητική μανία» απέναντι στην κοινωνία, καταπατώντας το άρθρο 11 του Συντάγματος για τις συναθροίσεις και το άρθρο 25 για την αρχή της αναλογικότητας. «Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών», υπογράμμισε. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ακριβώς σε αυτό το σκεπτικό, ότι, δηλαδή, παραβιάζεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών.
Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια «νεκρή» ζώνη γύρω από τη Βουλή, όπου οι πολίτες δεν θα μπορούν να διαμαρτύρονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νέα Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να εξαφανίσει την ορατότητα των Τεμπών από τον δημόσιο χώρο», όπως δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, υπερασπιζόμενη τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Την τροπολογία χαρακτήρισε «ευθέως αντισυνταγματική» και η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της θα καταθέσει επίσημο αίτημα αντισυνταγματικότητας, ενώ και η Νίκη ζήτησε την πλήρη απόσυρσή της.
Ως απόπειρα αποπροσανατολισμού από φλέγοντα ζητήματα που βάζουν στη γωνία την κυβέρνηση και επαναπατρισμού ψηφοφόρων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ «διαβάζει» ο Δημήτρης Κουτσούμπας την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη.
«Ανοίγετε μόνοι σας ένα ζήτημα από το πουθενά, επιχειρείτε να διχάσετε και να αποπροσανατολίσετε από άλλα ζητήματα που είστε στρυμωγμένοι όπως 13ωρο, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το έγκλημα των Τεμπών ή η πορεία των ελληνοτουρκικών και να κλείσετε το μάτι σε ένα ακροατήριο στα δεξιά σας γιατί εκεί εντοπίζετε μεγαλύτερες απώλειες», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή.
Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η ρύθμιση θα μείνει στα χαρτιά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διερωτήθηκε: «Που επιτρέπετε τελικά στο λαό να διαδηλώνει; Να πάρει τα όρη και τα βουνά; Οι διαδηλώσεις δεν είναι συναυλίες, έχουν περιεχόμενο, στόχους και αιτήματα, δεν ξέρετε ότι γίνονται μπροστά στη βουλή γιατί εδώ ψηφίζονται οι αντιλαϊκοί νόμοι σας», είπε.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ το πρόβλημα της κυβέρνηση δεν είναι η διαφύλαξη του μνημείου αλλά η λαϊκή διαμαρτυρία. «Δεν σας ενοχλούν οι μπογιές και τα καντηλάκια για τα θύματα, δεν είναι μπογιές αλλά ονόματα νεκρών παιδιών, δεν είναι καντηλάκια αλλά λάμψη για δικαίωση», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι τουριστικό τοπόσημο για να βγάζουν selfies οι τουρίστες.
«Ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας» και τη «στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου» κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής για την τροπολογία που αφορά στον Άγνωστο Στρατιώτη ο Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντάς τη ρύθμιση επαίσχυντη και κατάπτυστη.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι η ΝΔ ακολουθεί τις πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν. «Το καθεστώς Ερντογάν απαγόρευσε γενικά και καθολικά τις συγκεντρώσεις γύρω από το Μνημείο της Δημοκρατίας και απέδωσε τον δημόσιο χώρο γύρω από το μνημείο αποκλειστικά σε τελετές του κράτους. Δώδεκα χρόνια μετά, στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να απαγορεύσει γενικά, καθολικά και προληπτικά τις συναθροίσεις στην πλατεία Συντάγματος», είπε, ενώ έκανε λόγο για εκφοβισμό και τραμπουκισμό της εξουσίας.
Όπως είπε, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συσπειρώσει την ακροδεξιά η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα την ακολουθήσει. «Να αποσύρετέ τώρα την τροπολογία η αλλιώς τολμήστε να την εφαρμόσετε και στην πρώτη σύλληψη διαδηλωτή ή στην πρώτη φυλάκιση πολίτη θα πέσετε από την λαϊκή κατακραυγή», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε «άφαντο» και «κρυπτόμενο» τον πρωθυπουργό «πίσω από όσους» παρίσταντο εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια και τόνισε ότι το κόμμα της εμμένει και επιμένει να υπερασπίζεται εντός του Κοινοβουλίου το Σύνταγμα της χώρας ενώ δήλωσε ότι κάποιοι εντός της κυβέρνησης έχουν την επιθυμία να επιβάλλουν «στρατιωτικό νόμο» και να καταστείλουν τη διαμαρτυρία πολιτών.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για τον πατέρα θύματος των Τεμπών Πάνου Ρούτσι και τον «αγώνα» που έδωσε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια «πράξη τόσο πηγαία και τόσο δυνατή που πανικόβαλε μια αδύναμη, έμφοβη, πανικόβλητη πρωθυπουργική ελλειμματική συνείδηση. Πανικόβαλε τον πρωθυπουργό, πανικόβαλε και όλους εκείνους γύρω από τον πρωθυπουργό, κυβερνώντες, δικαστικούς και εισαγγελείς που είναι ταγμένοι και εντεταλμένοι να συγκαλύπτουν και αποκάλυψε αυτή την αντιδραστική, αντιδημοκρατική θέση, στάση, νοοτροπία και πρωτοβουλία».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συμπλήρωσε: «Και αφού μετά από 23 ημέρες, ο χώρος μπροστά στη Βουλή, μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκεί όπου είναι γραμμένα με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, ο χώρος αυτός απέκτησε μια σύγχρονη, κοινωνική, συλλογική λαϊκή υπόσταση με πρώτη τη νεολαία να περιφρουρεί και να διαφυλάσσει τον χώρο, τότε που η κοινωνία ολόκληρη προσήλθε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στο μνημείο των θυμάτων και των ονομάτων του εγκλήματος των Τεμπών και κατέθεσε η κοινωνία ολόκληρη την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της, τότε που ακόμα και μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπαν το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται δικαστικά και κυβερνητικά η αναζήτηση της αλήθειας σε έναν πατέρα που έχει χάσει το παιδί του, τότε ο κύριος πρωθυπουργός ηττημένος και χολωμένος από αυτή την ήττα, αντί να δείξει ακεραιότητα, φρόνημα, ηγεσία, αντί να αναγνωρίσει μια μεγαλειώδη πράξη ενός πολίτη, τι έκανε; Οργάνωσε την εκδίκηση. Η εκδίκηση είναι αυτή η τροπολογία με την οποία επιχειρείται η ποινικοποίηση της παρουσίας μπροστά από τη Βουλή».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φυλάξει το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, υποστηρίζοντας ότι «είναι ψευδεπίγραφη η διατύπωση περί προστασίας της ακεραιότητας και της κατά προορισμό χρήσης» αυτού. «Ποιος όρισε τον προορισμό» του μνημείου; διερωτήθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, για να απαντήσει η ίδια ότι «προορισμός του χώρου αυτού είναι η εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας», την οποία -όπως είπε- την παραβιάζει, «όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 και 2 του Συντάγματος».
Η τροπολογία «ποινικοποιεί την ελευθερία σκέψης, φρονήματος, συνείδησης. Παραβιάζει το δικαίωμα του συνέρχεσθε κατά το άρθρο 11 του Συντάγματος, παραβιάζει το άρθρο 7 για την απαγόρευση ποινικοποίησης συμπεριφορών χωρίς νόμο που ψηφίζει η Βουλή και είναι γραπτός, σαφής και ειδικός και βεβαίως παραβιάζει το άρθρο 25 του Συντάγματος, για την αρχή της αναλογικότητας και συνολικά το πνεύμα του Συντάγματος και το άρθρο 28 για την υπερνομοθετική ισχύ όλων εκείνων των διεθνών συμβάσεων που κατοχυρώνουν την ελευθερία του συνέρχεσθε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην έκφραση και στην αντίθετη άποψη είναι το πιο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα» και προσέθεσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ότι αυτό που «σας ενοχλεί στα αλήθεια, δεν είναι τα φαναράκια που ανάβουν κάθε βράδυ νέα παιδιά, δίπλα σε κάθε όνομα θύματος. Αυτό που σας ενοχλεί είναι αυτό που ακριβώς πρεσβεύει ο χώρος. Είναι η μνήμη, είναι η αντίσταση, είναι η συλλογικότητα, ο αγώνας, η ανατροπή και η ανατροπή που έγινε πριν από λίγε ημέρες με έναν μεγαλειώδη πρωτοφανή αγώνα ενός ανθρώπου, που απέδειξες ότι και ένας άνθρωπος μόνος του, με τη ψυχή του αποφασισμένη και τη κοινωνία δίπλα του μπορεί να κατατροπώσει και τα πιο τερατώδη σχήματα».
Μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει ένα Μνημείο ελευθερίας σε μνημείο καταστολής και αντισυνταγματικών απαγορεύσεων».
Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα, εν ονόματι του υποκριτικού σεβασμού στο Μνημείο, να δείχνει ασέβεια στους τραγικούς γονείς των Τεμπών. Κανείς. Με εξαίρεση τον κύριο Μητσοτάκη».
«Που με την τροπολογία του, δείχνει ότι δεν διστάζει να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης του Άγνωστου Στρατιώτη, της Ιστορίας, των νόμων και του Συντάγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε, ότι «το μνημείο δεν είναι μια τυπική πρόσκληση για να καταθέτουν στεφάνια οι εκπρόσωποι της εξουσίας. Είναι μια πρόκληση στη συλλογική μας μνήμη. Για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται. Την κατακτούμε και την προστατεύουμε με αγώνες».
Μιλώντας νωρίτερα στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως πρόκειται για μία σημαντική τροπολογία και έθεσε το εξής ερώτημα:
«Θα έπρεπε να μην χρειάζεται να είναι αυτονόητος ο σεβασμός και η προστασία του μνημείου που αναφέρεται στους ήρωες του έθνους, αλλά επειδή φαίνεται ότι κάποιοι δεν το σέβονται, έρχεται η κυβέρνηση και θέτει ένα ερώτημα. Είναι αυτονόητος ο σεβασμός και η προστασία ενός ιερού μνημείου, το οποίο είναι εκεί για να θυμόμαστε ότι κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι;».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευτοδιλήμματα. Παράλληλα, ζήτησε από τα κόμματα να συνταχθούν υπέρ της τροπολογίας.
«Οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή απεργία, οι Αρχές έχουν ένα τρόπο να επιβάλλουν το νόμο με τον τρόπο που εκείνοι κλιμακωτά πιστεύουν. Είναι προφανές ότι οι προβοκάτορες του πολιτικού συστήματος επενδύουν στην όξυνση και το μπάχαλο».
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή έχουν προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ την ώρα που στην Ολομέλεια θα ψηφίζεται η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Κάλεσμα για απόψε στις 8 απευθύνει η ομάδα Μέχρι Τέλους, στο σημείο που είναι γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει στις 19:00 και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Πάνο Ρούτσι.
Οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων είναι έντονες. Η Μαρία Καρυστιανού, ο Πάνος Ρούτσι, ο Παύλος Ασλανίδης, ο Ηλίας Παπαγγελής και άλλοι γονείς δηλώνουν πως θα συντηρήσουν τα ονόματα των νεκρών παιδιών γραμμένα στην πλατεία με όποιο κόστος.
Ο Ηλίας Παπαγγελής, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, τόνισε πως δεν θα σταματήσουν να ζητούν το δίκαιωμα να διαμαρτύρονται για τη δικαιοσύνη και… ενημερώνει την κυβέρνηση πως δεν θα σταματήσουν να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους «κι ας μας πάνε φυλακή» γι αυτό.
«Αν προχωρήσει η διαδικασία όπως προχωράει τώρα, με ελλείψεις και με στόχευση η κυβέρνηση να τα κάνει όλα πλημμελήματα και πταίσματα, βεβαίως θα πηγαίνουμε και θα τα συντηρούμε και ας μας πάνε φυλακή» είπε χαρακτηριστικά.
«Εκεί που βρίσκεται το “περιβόλι διαμαρτυρίας” δεν είναι στον Άγνωστο Στρατιώτη, είναι στην πλατεία Συντάγματος. Η πλατεία Συντάγματος αυτό το ρόλο διεκπεραιώνει εδώ και πολλά χρόνια, εκεί γίνονται όλες οι διαμαρτυρίες του έθνους μας, για να ακούγονται στην εκάστοτε εξουσία» ανέφερε επίσης ο κ. Παπαγγελής.
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη, έκανε η Μαρία Καρυστιανού με ανάρτησή της.
Στο σχόλιό της κάνει λόγο για «εκδικητική τιμωρία σε όποιον τολμά να ομιλεί» και για «μπάζωμα στην καθαρότητα των συνειδήσεων».
Έκανε μάλιστα και απευθείας κάλεσμα στην αντιπολίτευση «να σταθεί επιτέλους πλάι μας»
Σε πιο έντονο ύφος ο Πάνος Ρούτσι σχολίασε για την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή: «Αρνούμαστε την απόφαση της κυβέρνησης. Θα είμαστε εκεί έξω, απέναντί τους, θα συνεχίσουμε για να είναι τα ονόματα εκεί. Δεν ξέρω τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση, γιατί μέχρι να τα σβήσουν, εμείς θα είμαστε εκεί να τα ξαναγράφουμε, και δεν θα φύγουμε από εκεί μέχρι να έρθει η δικαιοσύνη για τα παιδιά μας. Με αυτό που κάνουν προκαλούν τους συγγενείς και τους απλούς πολίτες. Εμείς ζητάμε να βρουν το αυτονόητο, πώς πέθανε το παιδί μου και όλα τα παιδιά που ήταν εκεί. Να μάθω την αλήθεια που έκρυψαν από την αρχή με το “έτσι θέλω”. Αν προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, θα έχουμε μεγάλη οργή από τον κόσμο. Εύχομαι να μην βγω αληθινός».
Εντωμεταξύ, σφοδρή επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη για τις δηλώσεις της σχετικά με τα καντηλάκια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η κ. Μπακογιάννη, αδελφή του Πρωθυπουργού, της οποίας το αυτοκίνητο σκότωσε άνθρωπο, είπε “δεν θέλουμε καντηλάκια του ΙΚΕΑ”; Αυτό λέει; Αυτό εκστομίζει το θράσος, η αλαζονεία, η ύβρις! Δεν θέλουμε καντηλάκια του ΙΚΕΑ;» διερωτήθηκε σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγορώντας την οικογένεια –όπως είπε- Μητσοτάκη ότι «δεν έχει πάρει είδηση τι συμβαίνει στη χώρα».
Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κ. Μπακογιάννη και τον πρωθυπουργό να κατανοήσουν πως τα ονόματα που γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά δεν είναι καντηλάκια του ΙΚΕΑ, αλλά φόρος μνήμης και τιμής στα παιδιά που «σκότωσε» η κυβέρνηση. «Μόνον ο στενός κύκλος του Μεγάρου Μαξίμου ενοχλείται από την αναγραφή των ονομάτων, γιατί τους θυμίζει το έγκλημα και τις ευθύνες που αποφεύγουν, θέλουν μνημείο λήθης», είπε για προσθέσει πως «σήμερα μπήκε φυλακή ο Σαρκοζί», υπονοώντας την ανάγκη λογοδοσίας.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θύμισε πως ακόμη και στελέχη αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Δένδιας πήραν αυτονόητη θέση υπέρ των αιτημάτων Ρούτσι, ενώ προανήγγειλε δε, ότι θα συζητήσει με άλλα κόμματα για την κατάθεση ονομαστικής ψηφοφορίας.
Διαβάστε επίσης:
Marc: Ακρίβεια, Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ «ροκανίζουν» την κυβέρνηση – Μπροστά ο Τσίπρας στην κεντροαριστερά
Συμφωνία Ζελένσκι με Μητσοτάκη για προμήθεια φυσικού αερίου από την Ελλάδα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.